dijous, 20 de febrer del 2014

Miopia intel·lectual

Jean le Rond D’Alembert (1717-1783) fou un filòsof i matemàtic que va redactar, amb Denis Diderot, molts articles de la famosa Encyclopédie, paradigma del moviment il·lustrat. A la pàgina 666 d’aquesta obra monumental, apareix l'entrada corresponent a «El caràcter de les nacions». L’article, escrit per D’Alembert, comença així: 

«El caràcter d’una nació consisteix en una certa disposició habitual de l’ànima, que és més comuna en una nació que no pas en una altra, tot i que aquesta disposició no es trobi en tots els membres que la componen: així, el caràcter dels francesos és la lleugeresa, l’alegria, la sociabilitat, l’amor vers els seus reis i la monarquia en si, etc.» 

Com es pot comprovar un cop més, hi ha definicions que acaben parlant més sobre qui defineix que sobre la cosa definida. Força actual, crec.

2 comentaris:

Teresa Costa-Gramunt ha dit...

Aquests trets del 'caràcter' de les nacions, vistos així, més aviat són prejudicis per fer servir i no sempre amb bones intencions.

David ha dit...

Certament, Teresa. Ja el sol fet d'intentar definir una nació a partir de comportaments suposadament propis representa una gosadia que sovint acaba fregant el ridícul.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails

GIRONA

GIRONA